Až tri z piatich pohovorov stroskotajú na zlej príprave uchádzača

24.04.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Tri z piatich pracovných pohovorov na Slovensku stroskotajú kvôli nedostatočnej príprave uchádzača.
Štyri z piatich životopisov skončia v koši pre neprehľadnú štruktúru alebo nedostatok informácií. Prípravu podceňujú najmä absolventi. Vyplýva to z dlhodobých štatistík personálnej agentúry Adecco.
S cieľom pomôcť mladým absolventom pri hľadaní práce Adecco realizuje prvýkrát aj na Slovensku program AdeccoWay to Work. V utorok 30. apríla budú otvorené dvere pobočiek v Bratislave, Trnave, Žiline a v Košiciach. Stačí, ak uchádzač prinesie do pobočky svoj životopis. Personálni konzultanti mu poradia, ako ho vylepšiť tak, aby bol konkurencieschopný a ako postupovať pri hľadaní práce. Kým vo všeobecnosti sa Slováci pri sebaprezentácii skôr podceňujú, podľa skúseností personalistov sú dnešní absolventi až prehnane sebavedomí.
"Absolventi sa často sami diskvalifikujú neprehľadným alebo neúplným životopisom s množstvom pravopisných chýb. Mávajú tiež ťažkosti s prípravou kvalitného motivačného listu," hovorí o najčastejších nedostatkoch Bruna Beata Jakub, riaditeľka Adecco.
Štát vychádza absolventom v ústrety napríklad projektmi na uľahčenie prístupu zamestnávateľov k profilom zamestnanca, ale aj zjednodušením komunikácie. Od mája sa bude absolvent môcť s úradom práce skontaktovať aj cez mobil či e-mail, pokiaľ je evidovaný kratšie ako rok. Rozšíri sa taktiež výber odborov, v ktorých možno uskutočniť absolventskú prax.
 

Vyberte región